Galeria
Egzaminy
Zachodniopomorski Festiwal Nauki |
środa, 02 października 2013 07:08 | |||
24 września 2013r. (wtorek) uczniowie klas III i IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego oraz I i II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych udali się na wycieczkę edukacyjną do Szczecina na Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny.
Na wydziale Nauk o Żywności i Rybactwie wzięli udział w jednodniowych zajęciach obejmujących laboratoria oraz wykłady na temat:
Co zrobić gdy nie przychodzi sen?, Diety wysokobiałkowe-zdrowe, bezpieczne?, Smak czyli zapach, zapach czyli manipulacja.
W Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności uczniowie uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych pt.: Galanteria mleczna na miarę każdego zacisza domowego. Celem tych zajęć było przedstawienie możliwości produkowania w warunkach domowych rożnych produktów z mleka i śmietany. W czasie warsztatów młodzież mogła sprawdzić swoją wiedzę z zakresu mleka i produktów mlecznych. Ocenieni przez panią doktor prowadzącą zajęcia, uczniowie wypadli bardzo dobrze. Podczas laboratoriów młodzież produkowała (wyłącznie z naturalnych surowców!): lody śmietankowe, masło naturalne i masła smakowe, mleczne napoje fermentowane z naturalnego zakwasu pro biotycznego oraz oznaczała pH śmietany. Po zakończonych laboratoriach przyszedł czas na degustację. Uczniowie przystąpili do konsumpcji: przepysznych lodów śmietankowych (z różnymi dodatkami owocowymi), masła śmietankowego i smakowego (czosnkowego, paprykowego i koperkowego z różnym asortymentem pieczywa) oraz kefiru, jogurtu naturalnego i mleka acidofilnego. Pełni pozytywnych wrażeń, wzbogaceni nową dawką wiedzy i umiejętności udaliśmy się do Multikina na komedię pt. Millerowie.
W opinii uczniów i opiekunów wyjazd był bardzo udany!
Opiekunowie: Magdalena Stempnik Joanna Tokarska Izabela Żuchowska
|
|||
Poprawiony: poniedziałek, 13 stycznia 2014 18:04 |